I/O rendszer

I/O rendszer

I/O rendszer

vagy hagyományos vezetékezés?

 

Ez egy olyan kérdés, amire sokan felkapják a fejüket, akik vezérlések tervezésével és kiépítésével foglalkoznak.

 

A jól ismert centralizált rendszerek hagyományos kábelezésénél a gyakran bonyodalmas és időrabló vezetékezés manapság már nem minden esetben jelenti a leghatékonyabb megoldást.

Vezetékezés

 

Régi módi

A hagyományos módszer lényege, hogy csak a központi vezérlőnél találhatók I/O modulok és innen megy ki számtalan vezeték a terepi eszközök felé, ami adott esetben több ezres nagyságrendű is lehet egy kiterjedtebb rendszer esetén. A vezérlő és a terepi érzékelők, illetve beavatkozók között több csomóponton is áthaladnak ezek a vezetékek, ahol sorkapcsok biztosítják azok folytonosságát.

Új lehetőség

A hagyományos módszer alternatívájaképp a csomópontok- ban I/O modulokat használunk, így egy nagy halom vezeték helyett csak a buszkábel fut a vezérlés felé. A rendszer nagy előnye, hogy a vezetékek száma és a szerelési idő is csökkenése mellett a diagnosztizálható felépítés gyors bővítést és átlátható hibakeresést tesz lehetővé. E módszer alapját egy modern I/O rendszer képezi, mint amilyen a Phoenix Contact Axioline rendszere.

 

 

 

 

 

Az Axioline F egy moduláris felépítésű I/O rendszer a kapcsolószekrényekhez és elosztódobozokhoz, amely nyitott az összes Ethernet-alapú kommunikációs protokoll számára.

Axioline F

Az AXIOLINE I/O

rendszer előnyei

 

Óra ikon

 

időt takarít meg a direkt rugós vezetékbekötés révén

 

Kommunikáció ikon

szinte az összes fontosabb kommunikációs protokollhoz használhatók (Profibus, Profinet, EtherCat, EtherNet, Modbus, Sercos…)

 

Gyorsaság ikon

gyors és valós idejű adat átvitel az I/O modulok 1us-os frissítési idejének köszönhetően

 

Modulok ikon

a modulok ellenállnak az elektromágneses behatásoknak